nej till plastkassar ja till fairtrade shoppingkorgarSäg nej till plastkassar, säg ja till Fair Trade shoppingkorgar handgjorda av naturmaterial.

Välj Fair Trade shoppingkorgar handgjorda av naturmaterial - de är utmärkt bra bruksvaror som ersätter miljöförstörande plastkassar. Plastkassar har redan förbjudits i flera av världens länder*). Det finns många goda miljöskäl för förbud mot plastkassar: De används oftast bara en gång - men som avfall i natur eller hav tar de 100-500 år att brytas ned. Under nedbrytningstiden innebär de en kemisk belastning (läckage av gifter) i miljön. Djur lider – och avlider – till följd av att de t ex sväljer plastavfall; sjöfåglar sväljer plastbitar i tron att det är föda, kor sväljer tunna plastpåsar när de betar.
8-20 miljoner ton plastavfall beräknas årligen hamna i havet. Ca 15% hamnar på stränder, 15% flyter på ytan, 70% sjunker till havens botten. Den globala plastproduktionen har fördubblats under de senaste 15 åren. Produktionen 2013; 299 miljoner ton var 4% högre än det föregående årets. I genomsnitt förbrukar en medborgare i Europa eller Nordamerika 100 kg per år. Återvinningen var 2012 i Europa 26%, i USA 9%.
Plastkassar är i allt väsentligt (92% EU 2010) tillverkade av en ändlig resurs; råolja.**)

Citat Magnus Breitholtz, Professor i ekotoxikologi Institutionen för tillämpad miljövetenskap (ITM) Stockholms universitet i Naturskyddsföreningens Rapport: Allt du (inte) vill veta om plast: ” Även utan farliga kemikalier leder plastanvändning till klimat – och nedskräpningsproblem. Minimering av den totala produktionen av plast och att minska användningen är viktiga steg i rätt riktning”. ***)

Med tanke på djur, människor och miljö i dag – och i framtiden – säj nej till plastkassar, säj ja till Fair Trade shoppingkorgar handgjorda av naturmaterial. Shoppingkorgar (etc väskor) i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment är samtliga handgjorda av förnyelsebara naturfibrer; vass, gräs, sisal, raffiapalmblad. Dessa material är vildväxande utan tillförsel av bekämpningsmedel eller konstbevattning. Det är material som har tradition i hantverket och vars hållbara användning ger det vildväxande en plats i Madagaskars ekonomiska utveckling.
Tillverkningen är ett genuint, småskaligt och miljövänlig hantverk. Processen från skörd av naturmaterial fram till färdig produkt är i högsta grad manuell: Palmblad skördas genom regelbunden beskärning av palmer, gräs repas, vass skärs etc. Naturfibrerna bereds med handdrivna processer och soltorkas. Merparten av naturfibrerna används ofärgade. I det fall färgning är aktuell, används färgämnen som uppfyller krav för miljö och hälsa (Öko-Tex 100 standarden). Flertalet korgar och väskor sys samman av handvävt material (utsida), flätad vass (insida). Det gör dem slitstarka, samtidigt flexibla och bekväma i dagligt bruk: Det är lätt att packa ned varor i shoppingkorgarna, bekväma att bära, enkla att placera i t ex koffert eller säte. En del har handtag av läder. Lädret är vegetabiliskt garvat, fritt från krom. Läderhandtagen är dubbelsydda och har en fläta av sisal inuti, vilket ytterligare förstärker handtaget och gör det bekvämt att hålla i. Det finns även shoppingkorgar med handtag av bambu och det finns flera olika modeller av korgar och väskor som har axelremmar av flätade av sisal eller raffiaplamblad.
Samtliga varor i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment båtfraktas från Madagaskar till Sverige. Ett minimum av förpackningsmaterial (återvunna kartonger och säckar) används. I Sverige packas varorna i kartonger för leverans till butiker; butiker som gör ett oerhört viktigt arbete när de tillhandahåller varorna till konsumenter. Hitta närmsta under rubriken Återförsäljare.
Se La Maison Afrique FAIR TRADE shoppingkorgar och väskor.

*) Europaparlamentet stiftade 28 april 2015 en lag som har till syfte att halvera förbrukningen av tunna plastkassar inom unionen före 2019 år utgång; maximalt 90st plastkassar per person och år. Därefter ytterligare halvera före 2025; maximalt 40 plastkassar per person och år. Observera att lagstiftningen gäller tunna plastkassar (< 50 mikrons). Inget förhindrar dock att länder inför striktare förbud. Utanför EU utgör Marocko ett av de länder som infört totalt förbud mot plastkassar i handeln. Införandet trädde i kraft den 1 juli 2016. Rwanda införde förbud mot plastkassar redan 2008. Ett antal länder har infört förbud mot tunna plastkassar (<50 mikrons), t ex Madagaskar oktober 2015.
SVT 20 juli 2016: Plastförbud i flera länder.

**) Varje år den 3 juli firas International Plastic Bag Free Day. Den globala kampanjen organiseras av Zero Waste Europe och Global Alliance for Incinerator Alternatives (GAIA). Kampanjens hemsida ger information om plastkassar och argument för minskad förbrukning av plastkassar.
Worldwatch Institue; Global Plastic Production Rises, Recycling Lags
Plastic Oceans Foundation
European Commission Science for Environment Policy IN-DEPTH REPORT: Plastic Waste Ecological and Human Health impacts.
***) Naturskyddsföreningens Rapport: Allt du (inte) vill veta om plast