Korghantverk Gräs

Bergsgräs "Haravola" blir till hattar och korgar

"Haravola" är ett mycket segt bergsgräs. Det är så segt så att det inte passar till bete för korna - däremot som material för brukshantverk, t ex korgar. Skörda gräset gör man för hand. Gräset är en vildväxande perenn som återväxer av egen kraft. Det skördade gräset soltorkas för att därefter flätas till korgar och hattar. Flätningen kan göras med olika teknik och även med inslag av andra naturfibrer, t ex raffia palmblad. Hantverkarnas benämning av det slitstarka, grågrönt glänsande gräset ”Haravola” är en sammansättning av ”de hara” = material som kan användas i ett mycket tunt lager och ”vola” = silver. Gräsets botaniska namn är Lasiorhachis viguieri eller Loudetia simplex subsp. Stipoides.

Foton nedan visar hur gräset Haravola växer, skördas, torkas och med olika flätningsteknik blir till korgar och hattar i La Maison Afrique FAIR TRADE sortiment.

Hantverk från Madagaskar med respekt för natur, människa och tradition. Fair Trade hattar, väskor, present och interiör. Genuint hantverk med ekologi i fokus. Grossist

La Maison Afrique FAIR TRADE

  • +46 (0) 706017777
  • Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

  • Trustorps Gård
    311 65 Vessigebro
    SVERIGE

  • VAT/Orgnr: SE556526323201